PORADNIK

INICJATYWY

PARTNERZY

PORADNIK PRACODAWCY - BHP - PPOŻ - ODO

Zakładka poświęcona aktualnościom z zakresu problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa pożarowego i pierwszej pomocy przedmedycznej po mału ewoluuje. Pisząc o naszych działaniach usługowych, zrodził się pomysł aktualnych odpowiedzi na pojawiające się i nurtujące naszych kontrahentów problemy. Tak też powstał pomysł stworzenia tematycznego poradnika, w którym będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania z naszej branży.
Zapraszamy także do zakładki BHP Retro - czyli archiwalnych zasad, oznakowania i dawnego sprzętu minionych czasów, dotyczących bezpośrednio naszej pracy.
 
Z Pozdrowieniem-  Piotr Bucior & Marek Mróz

OGRANICZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI

Nasz poradnik ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie może zastąpić fachowej konsultacji ze specjalistą w danym zakresie działań lub oparcia się o stosowną wykładnię obowiązującego prawa. Autorzy nie odpowiadają za jego treść w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, zastosowaniem niewłaściwym lub brakiem zastosowania się do niej. W poradniku dzielimy się wyłącznie osobistymi doświadczeniami, nabytą wiedzą oraz zasobami, które można znaleźć w ogólnie dostępnych źródłach, bądź publikacjach. Treści zawarte na stronie są wyrazem poglądów autorów, którzy zastrzegają sobie prawo do ich zmiany w dowolnym momencie. Korzystanie z tej zawartości, nie buduje również stosunku nawiązania wiążącej prawnie umowy.

Na naszej stronie znajdują się także linki odsyłające do innych stron, filmów oraz informacji, które uznaliśmy za wartościowe lub ciekawe. Nie ponosimy jednak odpowiedzialności za treści zawarte na tych stronach, ich ewentualne zmiany oraz nie odpowiadamy za politykę ochrony prywatności stosowaną przez ich obecnych lub przyszłych właścicieli.

Wraz ze wzrostem temperatur jak bumerang wraca problematyka pracy w warunkach uciążliwych okresowo dla pracowników. Wysoka temperatura może powodować wiele istotnych dla naszego zdrowie zmian w organizmie wiążących się głównie z jego odwodnieniem oraz utratą cennych minerałów.

Pracodawcy w świetle obowiązującego prawa mają obowiązek zapewnić swoim pracownikom dostęp do tzw. napojów profilaktycznych. Dotyczy to zarówno osób wykonujących czynności służbowe w pomieszczeniach jak i pracowników zatrudnionych przy pracach na terenie otwartym.


Obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych dla pracowników reguluje art. 232 kp. oraz wydane na jego podstawie Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów i dotyczy następujących warunków:

  • Prac na otwartej przestrzeni przy temperaturach poniżej 10ºC  lub powyżej 25ºC – dotyczy to głównie stanowisk robotniczych,
  • Na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28ºC – najczęściej są to stanowiska pracy biurowej.

Z racji przeznaczenia powinny być to napoje mineralne, czyli uzupełniające tracone z potem oraz w procesach przemiany materii elektrolity, tak ważne dla działania "pompy sodowo-potasowej". Najlepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku woda mineralna gazowana lub nie. Wszelkie napoje gazowane i do tego słodzone tak naprawdę wzmagają tylko pragnienie, a bardzo często zawierają również masę konserwantów i sztucznych barwników.

Napoje powinny być dostępne dla pracowników podczas całej zmiany roboczej, i pracodawcy mają tu kilka możliwości. Najczęściej spotykaną choć najmniej ekonomiczną jest umieszczenie ogólnodostępnych dystrybutorów z wodą, kolejny sposób to zapewnienie w zakładzie dystrybucji wody butelkowanej oraz najrzadziej spotykany sposób czyli zwrot kosztów zakupu napojów najczęściej podczas prac w terenie.

Warto zauważyć że wyposażenie stanowisk pracy w klimatyzację, powinno zapewnić niemożliwość wzrostu temp powyżej 28ºC, co niweluje konieczność zapewnienia napoi profilaktycznych.

Napoje są wydawane i przysługują tylko w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie - może tu zachodzić konieczność wykonywania pomiarów w określonych pomieszczeniach pracy biurowej lub na zewnątrz pomieszczeń. Ich ilość musi być "wystarczająca" a co za tym idzie niezbędna jest na tym polu wymiana informacji pracownik - pracodawca.

Pamiętajmy że prawidłowe nawodnienie organizmu to tak naprawdę nasze zadanie, i każdy człowiek czy to w procesie pracy czy poza nim powinien o nie zadbać bez względu na temperaturę. Napoje w pracy to tylko dodatek, na którym nie powinniśmy opierać podstawy funkcjonowania naszego organizmu.

Szacuje się iż optymalną ilością jest tzw. 8 szklanek dziennie czyli odpowiednik około 2 litrów płynów wypijanych niedużymi ilościami gwarantującymi ich poprawne wchłonięcie. Dodatek soli mineralnych, świeżego soku z pomarańcza lub cytryny to zestawienie wręcz idealne.

Z pozdrowieniem - Piotr Bucior & Marek Mróz

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.