PORADNIK

INICJATYWY

PARTNERZY

PORADNIK PRACODAWCY - BHP - PPOŻ - ODO

Zakładka poświęcona aktualnościom z zakresu problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa pożarowego i pierwszej pomocy przedmedycznej po mału ewoluuje. Pisząc o naszych działaniach usługowych, zrodził się pomysł aktualnych odpowiedzi na pojawiające się i nurtujące naszych kontrahentów problemy. Tak też powstał pomysł stworzenia tematycznego poradnika, w którym będziemy na bieżąco odpowiadać na pojawiające się pytania z naszej branży.
Zapraszamy także do zakładki BHP Retro - czyli archiwalnych zasad, oznakowania i dawnego sprzętu minionych czasów, dotyczących bezpośrednio naszej pracy.
 
Z Pozdrowieniem-  Piotr Bucior & Marek Mróz

OGRANICZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI

Nasz poradnik ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie może zastąpić fachowej konsultacji ze specjalistą w danym zakresie działań lub oparcia się o stosowną wykładnię obowiązującego prawa. Autorzy nie odpowiadają za jego treść w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, zastosowaniem niewłaściwym lub brakiem zastosowania się do niej. W poradniku dzielimy się wyłącznie osobistymi doświadczeniami, nabytą wiedzą oraz zasobami, które można znaleźć w ogólnie dostępnych źródłach, bądź publikacjach. Treści zawarte na stronie są wyrazem poglądów autorów, którzy zastrzegają sobie prawo do ich zmiany w dowolnym momencie. Korzystanie z tej zawartości, nie buduje również stosunku nawiązania wiążącej prawnie umowy.

Na naszej stronie znajdują się także linki odsyłające do innych stron, filmów oraz informacji, które uznaliśmy za wartościowe lub ciekawe. Nie ponosimy jednak odpowiedzialności za treści zawarte na tych stronach, ich ewentualne zmiany oraz nie odpowiadamy za politykę ochrony prywatności stosowaną przez ich obecnych lub przyszłych właścicieli.

Letnia aura choć potrafi być kapryśna i pokrzyżować nieco plany urlopowe pod względem naszych oczekiwań co do pory roku, potrafi także dać się we znaki jeśli chodzi o komfort cieplny organizmu. Niejednokrotnie temperatury przekraczające 35 i więcej stopni potrafią być uciążliwe oraz powodować stany zagrażające naszemu zdrowiu, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach odnoszących się do rodzaju naszej aktywności, nie tylko zawodowej.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebna jest woda. To nieco trywialne stwierdzenie ale faktem jest że to z niej w dużej mierze składa się nasz organizm, a podczas upałów tracimy jej naprawdę dużo. Kawa, herbata czy wszelkiego rodzaju soki gdzie "połowa" opakowania to puste cukry, nie zastąpią w żaden sposób czystej wody, a bardzo często stają się one niestety jej substytutem. Najlepszym wyborem jest woda mineralna tzw. zmineralizowana, gazowana czy nie pozostaje kwestią gustu. Dodatek kilku kostek lodu, szczypty soli morskiej i soku z cytryny stawia ten napój w pierwszym rzędzie.

Niebagatelnym w tym względzie i mającym dużą korzyść dla samopoczucia jest także zmiana, lub urozmaicenie diety w bardziej lekkim kierunku. Wszelkiego rodzaju świeże soki czy też koktaile z dodatkiem wody mineralnej, nie tylko doskonale gaszą pragnienie ale i pozytywnie wpływają na przemianę materii.

Ogólnym zaleceniem dla osoby dorosłej jest picie około 1.5 - 2 l wody dziennie. To sprawa mocno indywidualna i podawanie określonej uniwersalnej wartości mija się z celem. Warto mieć natomiast na uwadze fakt, że liczy się tu nie tylko sam płyn, ale i wszelkiego rodzaju zupy oraz woda zawarta np. w owocach. Spożywanie prawidłowej ilości wody ma wiele zalet:

  • wypłukuje z organizmu toksyny,
  • wpływa pozytywnie na samopoczucie,
  • wspomaga proces odchudzania.

W procesie pracy, szczególnie w warunkach gdzie temperatura przekracza 28 *C dla pomieszczeń biurowych i 25 *C dla prac w przestrzeni otwartej pracownikom przysługują napoje profilaktyczne. Szczegółowo reguluje to Kodeks Pracy - Art. 232 obligujący pracodawcę do zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnych posiłków i napojów. Szczegóły tego obowiązku reguluje Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. 1996 nr 60 poz. 279). W okresie letnim na to odniesienie najczęściej do dwóch przypadków:

  • prac w terenie otwartym przy temperaturze powyżej 25*C,
  • dla stanowisk pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28*C.

Temat zapewnienia tego wymogu szczegółowo opisaliśmy w artykule - Napoje dla Pracowników, do którego lektury zachęcamy. Warto o tym pamiętać w zakładach, poruszać to zagadnienie podczas szkoleń z pracownikami oraz szukać dobrych rozwiązań, które ułatwią im wykonywanie obowiązków, ale także zwiększą bierne bezpieczeństwo w Państwa Firmie.

Z Pozdrowieniem - Piotr Bucior & Marek Mróz

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Dalsze informacje Ok